Na úvodní stránku





Volba kvalitního bydlení přináší již dnes významné úspory

TAMeK

2012-11-15

Různé

Přečteno: 2252

Komentářů: 0


Ceny energií za posledních 10 let stouply téměř o 60 % a náklady na vedení domácnosti se tak výrazně zvyšují. Tento měsíc vláda potvrdila další navýšení cen. V letošním roce elektřina domácnostem zdražila v průměru o 3,4 %. Energetický regulační úřad předpokládá, že ceny elektrické energie porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let.


Od ledna 2013 si domácnosti za spotřebu elektřiny výrazně připlatí. “Ceny silové elektřiny sice klesnou podle odhadů expertů o pět procent, ale poplatky za podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů vzrostou natolik, že lidé s vysokou spotřebou utratí až o tisíce korun ročně více,” uvádí server iDnes.cz.
 
Nárůst cen energií se nejvíce projevuje v rostoucích nákladech na bydlení. Domácnosti platí za energie ve srovnání s rokem 2001 o 60 % více. První reakcí byl přirozeně tlak na úspory ve spotřebě domácích elektrospotřebičů a žárovek, kdy lze dosáhnout relativně významných úspor pouhou výměnou starých spotřebičů za nové.  Nový trend úsporného myšlení potvrzuje i ekonom Petr Bartoň z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Lidé se snaží snižovat spotřebu díky technickým možnostem kontroly a plánování spotřeby, ale i možnosti volit si vhodné bydlení.
 
Nejvýznamnější úsporu v oblasti bydlení v absolutních číslech právě přinese teprve správný výběr obydlí, konkrétně pořízení bytu nebo domu v energetické třídě A. „Tyto nízkoenergetické či energeticky pasivní byty ušetří již teď svým majitelů tisíce korun měsíčně. A při stabilně rostoucích cenách energií bude během několika let úspora ještě mnohem vyšší. Pro srovnání, energeticky úsporné stavby spotřebují 6x méně energií na vytápění než běžné budovy. Pokud přirovnáme situaci k automobilům, tak úsporné byty si lze představit jako auta se spotřebou 3 litry na 100 km a ty běžné potom na úrovni aut se spotřebou 18 litrů,“ říká Ing. Martin Svoboda, výkonný ředitel developerské společnosti JRD, která se od roku 2003 jako první v ČR specializuje na nízkoenergetickou a energeticky pasivní výstavbu.
 
Hledisko energetické náročnosti je významným faktorem při výběru domů a bytů v západní Evropě již řadu let. Díky směrnicím Evropské unie, ale i aktuálnímu přijetí zákona o energetické úspornosti, se tento trend rozroste postupně i v České republice.
 
Vývoj na trhu sleduje i Petr Holub z iniciativy Šance pro budovy: „Přechod k náročnějším energetickým standardům nenastane jen tak mávnutím kouzelného proutku, developeři a stavební firmy se budou muset trochu snažit. Nicméně jsou v současnosti na trhu firmy, jako je například JRD, které bez problémů nové standardy plní již nyní.“ Nový zákon přinese výhody především samotným zákazníkům v podobě úspor nákladů na provoz budovy. „Ekonom Miroslav Zámečník spočetl, že kumulovaný přínos pro vlastníky bytů a domů bude 223 miliard korun, pokud reálná cena energie poroste o 3% ročně. Pokud cena energie poroste rychleji, majitelé úsporných nemovitostí si tak budou výskat a majitelé těch neúsporných si budou trhat vlasy,“ doplňuje P. Holub.
 
Klasická bytová výstavba každým rokem oslabuje a počty nově stavěných bytů stále klesají, dle ČSÚ v srpnu tohoto roku meziročně o 15,9 %. Přesto současný rezidenční trh nabízí každoročně více nízkoenergetických a pasivních bytů. „V současné době je rezidenční trh poměrně saturovaný, zároveň však poměrně stabilní. Developeři musí hledat něco, čím zaujmou a osloví. Základem rozhodování u spotřebitelů zůstává lokalita a cena (investiční náklad), do popředí se však v poslední době dostává také otázka minimalizace provozních nákladů na bydlení,“ říká Miroslav Linhart, senior manažer Delloite Czech Republic.
 
Nárůst významu úsporného myšlení při výběru bydlení potvrzuje i Michal Mareš z realitní společnosti Centrury 21: „Klienti se nově zajímají více o ekologii a také častěji řeší, kolik je nová domácnost bude měsíčně stát.“  M. Linhart ze společnosti Deloitte ještě dodává: „V rámci rezidenčního developmentu je situace složitá ve většině zemí EU. I na západ od našich hranic je pasivní bydlení pouze jedním ze segmentů trhu, nicméně tím s nejdynamičtějším vývojem.“
 

zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz