Na úvodní stránku





IuRe pomohlo nevládním organizacím chránit data a efektivněji šířit informace

TAMeK

2016-04-15

Různé

Přečteno: 1880

Komentářů: 0


V březnu skončil projekt Zvyšování know-how nevládních organizací při sdílení, šíření a ochraně informací realizovaný nevládní organizací Iuridicum Remedium. Projekt podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů se zaměřil na práci s informacemi v nevládních organizacích. IuRe se soustředilo na dvě oblasti -- ochranu osobních údajů a využívání veřejných licencí Creative Commons.


¨"Jsme rádi, že jsme mohli prakticky zužitkovat naše zkušenosti z tematických oblastí, kterým se dlouhodobě věnujeme v rámci našeho programu Lidská práva a technologie," uvádí výkonný ředitel IuRe Jan Vobořil. Celkem IuRe v Praze a Brně uspořádalo 10 workshopů pro nevládní organizace zaměřené na právní aspekty ochrany osobních údajů na ochranu dat v počítačových systémech a na využívání veřejných licencí Creative Commons, které nevládkám nabízí na jedné straně možnost využívat zdarma stovky milionů autorských děl, ať už jde o fotografie, grafiky, videa nebo texty, na druhé straně pak umožňují, aby naopak jejich autorské výstupy byly co nejefektivněji šířeny mezi veřejnost. "Pro velký zájem jsme překročili plán s workshopy téměř dvojnásobně. Workshopů se zúčastnilo zhruba 150 lidí z desítek neziskovek. Vedle workshopů jsme pak poskytovali i desítky individuálních advokátních a IT konzultací zaměřených na nastavení zpracování dat nebo práci s autorskými díly v konkrétních organ! izacích, vydali dvě informační příručky, nebo zajišťovali provoz dvou internetových poraden," uvedl Vobořil.

Současně se IuRe ale v rámci ročního projektu věnovalo i watchdogovým aktivitám v oblasti ochrany soukromí, upozornilo například na rizikové rozšiřování zdravotních registrů, na vágní právní úpravu dlužnických registrů, na problematickou databázi fotografií a automaticky rozpoznávaných SPZ spravovanou policií, na snahu policie rozšiřovat okruh údajů uchovávaných o elektronických komunikacích nebo nerespektování povinnosti mlčenlivosti poskytovatelů sociálních služeb ze strany policejních orgánů. Vedle toho jsme poskytovali desítky rozhovorů, vyjádření nebo stanovisek pro média k řadě dalších oblastí spojených s ochranou soukromí. Díky grantové podpoře jsme pak uskutečnili i 11. ročník vyhlášení Cen Velkého bratra pro největší slídily v našem soukromí.

"Pokud jde o oblast ochrany dat, tak největší zájem přišel logicky od organizací pracujících s klienty a jejic! h daty, zejména od poskytovatelů sociálních služeb. Naopak lic! ence Creative Commons zajímaly nejširší spektrum organizací jako nástroj, jak efektivně šířit informace a na druhé straně legálně využívat autorská díla jiných bez nutnosti za ně platit. Vzhledem k zájmu o obě témata projektu, který nás mile překvapil, věříme, že jsme přispěli k zlepšení práce s informacemi v organizacích, které se do projektu zapojily," uvedl Vobořil.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz