Na úvodní stránku





Vzdělávací programy o netopýrech putují do škol v Čechách i na Moravě

TAMeK

2015-06-04

Různé

Přečteno: 3680

Komentářů: 0


Vzdělávací projekt České společnosti pro ochranu netopýrů nazvaný Poznej tajemný svět netopýrů, který se v loňském roce setkal s velkým zájmem pražských škol, se letos rozšiřuje i do dalších částí České republiky. Žáci a učitelé tak budou mít možnost se prostřednictvím přednášek, speciálních výukových programů či exkurzí seznámit se způsobem života a možnostmi ochrany těchto zajímavých nočních živočichů.


"Pilotní projekt v pražských školách ukázal, že netopýři představují vhodnou modelovou skupinou pro ekologickou výchovu. Důležitou roli hraje skutečnost, že pro děti jsou netopýři díky svému skrytému a tajuplnému životu přitažlivým tématem. Zároveň je však možné na netopýrech žákům vysvětlit obecnější vztahy v ekosystémech a také ukázat, že naši ochranu si zaslouží i tvorové, kteří možná nejsou na první pohled líbiví," říká koordinátorka projektu Eva Cepáková. V rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí si učitelé pro své žáky budou moci objednat některý z nabízených vzdělávacích programů, který odborní lektoři uskuteční přímo v prostorách školy. Na výběr jsou tři typy přednášek spojených s ukázkou ochočených handicapovaných netopýrů a dva nové výukové programy, umožňující aktivní zapojení žáků prostřednictvím zábavných aktivit a her. V některých městech budou probíhat také večerní exkurze do parků zaměřené na sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detek! toru.
"Učitelům škol a lektorům ekocenter dále nabízíme možnost blíže se seznámit s novými výukovými programy tak, aby je mohli sami využívat při výuce. Za tímto účelem uspořádáme v letošním roce celkem čtyři instruktážní semináře, přičemž dva budou věnovány výukovému programu pro žáky prvního stupně základních škol (Netopýři a les) a dva programu pro druhý stupeň ZŠ či střední školy (Tajuplný svět netopýrů). V rámci programu se děti hravou formou dozvědí nejdůležitější skutečnosti o způsobu života netopýrů, ale také pochopí, proč je důležité netopýry chránit a jaký je jejich význam v přírodě. Učitelé, kteří se zúčastní některého z našich instruktážních seminářů, získají zdarma kompletní výukový balíček obsahující podrobnou metodiku, pracovní listy a další pomůcky. První ze seminářů se uskuteční ve čtvrtek 21. května 2015 v Brně," doplňuje Lenka Bartoničková, autorka obou výukových programů.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz