Na úvodní stránku





Alík - prima web pro děti

Martin Fencl

2012-08-15

Archív

Přečteno: 3072

Komentářů: 0


Z archivních článků jsem vybral článek z roku 2000, který vyšel i v Magazínu eKamarád a popisuje známý wen Alík krátce po jeho spuštění.


     Alík mě hned při první návštěvě zaujal svojí grafikou. Ta je celá motivována psem Alíkem. Stylové je i uvítání, neboť Alík mě vítá stejně, jako mě doma vítá můj pes. Po jednoduché registraci jsem si zadal do Alíka i svátky a narozeniny, které mi bude připomínat.
     Celý web je přehledně členěn do několika oblastí. Oblast "Domeček" je určena pro nejmladší. V rubrice "Poznání" najdou ti menší Alíkův slabikář, který je opravdu dobrý. Pro malé děti je jistě zajímavé i povídání i ročních obdobích, dále se zde děti mohou naučit hodiny a dozvědí se další drobné zajímavosti. Dále v domečku nechybí hry, hádanky, omalovánky a Alíkův počítač nabízí zajímavé tapety, které je možno si dát na plochu svého počítače.
     Další oblast "Kamarádi" je už určena nám starším dětem. Tady je klubovna se stoly. Je to chat, kde se můžete posadit k některému ze stolů, kterých je už přes 20 a nebo si můžete založit svůj vlastní stůl a povídat si se svými kamarády. To co je v jiných chatech nazýváno místností, je tedy stůl. Mimo klubovny je tu i nástěnka, což je diskusní fórum, kde je možno si zakládat vlastní diskusní skupiny. Z Alíka je možno odesílat i pohlednice. Tady ale byl problém. Jestli je už odstraněn zatím nevím, protože jsem na Alíkovi zatím od té doby nebyl.
     Pod ikonkou Tví kamarádi jsem se dozvěděl, že na Alíkovi je už přes 200 registrovaných dětí. Dá se tu zjisti i kdo je právě přítomný. Při prvních návštěvách se mi s přítomnou kamarádkou nepodařilo navázat kontakt a pozvat ji do chatu na kus řeči. Při dalších návštěvách jsem si ale už celkem v chatu i popovídal.
     Mezi "Tipy" jsem našel recenze na časopisy, hračky, filmy, knížky, multimédia, CD a kazety, televizní programy, divadelní představení, výstavy a Internet. Některé zatím na své příspěvky čekají, ale ve většině již jsou. Ostatně Alík je v provozu teprve od začátku června.
     Mezi "Soutěžemi" jsem našel dvě soutěže. Jedna je v psaní zábavného zážitku ze školy a druhá je replica uhren deutschland v malování.
     Velmi zajímavé jsou odkazy "Internet" na stránky na Internetu. Těch je zde už skoro 2000. Jsou členěny do několika oblastí. Je možno si sem dát i odkaz na vlastní osobní stránku, což jsem udělal. Zařazení odkazu bohužel není on-line jako na některých rozcestnících, ale můj odkaz zařadili hned druhý den, přestože zaručují zařazení do 1 až 2 týdnů.
     Na to, že web běží tak krátkou dobu, je tam toho pro nás děti dost. Alík je určen pro děti od 4 do 12 let. Připadá mi škoda toho omezení věku ze shora. Ale stejně tam chodí i děti starší, protože těch je na Internetu víc.
     O Alíkovi jsem měl možnost si popovídat i s Davidem Formánkem, který je majitelem a ředitelem firmy Multimedia, která Alíka naprogramovala a spravuje ho. Tato firma se zabývá tvorbou dětských multimediálních CD-ROMů, které se prodávají nejenom u nás, ale i např. v Polsku, Rusku, Německu a Francii. Alík je zatím financován z prodeje CD-ROMů, v budoucnosti si snad na sebe sám vydělá.
     Alík byl propagován tiskovými zprávami, které vyšly na známých zpravodajských serwerech a na některých specializovaných webech - www.rodina.cz , www.zavinac.peterka.cz , www.lupa.cz , www.chip.cz a do krabic s prodávanými CD-ROMy vkládá firma samolepky s Alíkem, které jsou zasílány i registrovaným uživatelům.
     Na Alíkovi pracuje 5 lidí z firmy a 12 externistů. Externisti jsou hlavně redaktoři, ilustrátor, PHP programátor a Java programátor. Ti tedy postupně vychytávají drobné chybičky, který každý nově spuštěný web má. Sbírají při tom nápady i od nás dětí, což je myslím rozumné. Mě pak bude určitě víc bavit chodit na Alíka, když budu vědět, že tam je použit některých z mých nápadů.

 

Archivní článek z roku 2000. Článek je unikátní tím, že byl napsán v roce spuštění Alíka. Vyšel též na Magazínu eKamarád, odkud jej přebíráme.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024



optimalizace PageRank.cz