Na úvodní stránku





Co dělat doma s dětmi? Čtěme si.

Pandemie a karanténa nemusí znamenat nudu, ponorkovou nemoc z neustálého bytí doma a „depku“ z nedostatku vyžití. Kdy jindy, když ne teď se můžeme naplno věnovat svým rodinám, dětem, starostem i radostem bližních a také vzájemným vztahům. Všechno dohromady – sdílený čas strávený pospolu i nové zážitky nám může zprostředkovat třeba hezká knížka. Víte, že každodenní rituál spojený se čtením a předčítáním prokazatelně zlepšuje vztahy a emoční zdraví? Tak to pojďte zkusit právě teď…

Předčítání či čtení, povídání a trávení společných chvil v rodině či venku
s kamarády je jedna z nejdůležitějších věcí v životě dětí.
Rodiče mají nyní výjimečnou příležitost trávit předčítáním a povídáním si  nejen symbolických 20 minut denně, ale i déle. Ve výhodě jsou rodiny, kde je předčítání nedílným rituálem každého dne. Ale i těm, kteří dosud nepředčítali, se skýtá výjimečná příležitost vzít do ruky knížku a trávit se svým dítětem magický čas ve společnosti literárních hrdinů a jejich příběhů. Využijme tyto těžké chvíle k tomu, abychom vytěžili pro sebe a své rodiny to dobré,“ říká ředitelka a zakladatelka Celé Česko čte dětem, Eva Katrušáková.

Upozorňuje také na to, že právě zdánlivě obyčejné trávení všedních dní, vztahy a malé každodenní radosti, tvoří lidi v životě šťastnými. Společné čtení patří mezi tyto malé, ale nikoli bezvýznamné všední radosti. „Předčítání je neokázalý projev lásky, který sdílíme společně. Společným sdílením zážitků a také pravidelnými rituály se u dětí rozvíjejí zdravé emoce a city. Čtěme našim dětem – kdy jindy, když ne teď,“ doplňuje Eva Katrušáková.

Organizace Celé Česko čte dětem zareagovala na aktuální situaci přesunutím svého tradičního Týdne čtení dětem (koná se vždy první týden v červnu) na říjnový termín, své myšlenky a poselství ale stále vysílá prostřednictvím sociálních sítí. V těchto dnech jí s tím pomáhají i přední české osobnosti jako sportovní komentátor Vojtěch Bernatský, herec a foodbloger Lukáš Hejlík či muzikant Honza Křížek s manželkou Petrou, kterou známe z Událostí v kultuře v České televizi.

Celé Česko čte dětem je nezisková organizace a celostátní osvětová kampaň, jejímž hlavním posláním je šířit myšlenku o zásadním vlivu předčítání dětem na jejich emoční rozvoj.  Celé Česko čte dětem se na konci roku 2017 stalo Neziskovkou roku 2017 ve své kategorii, v roce 2018 natočilo svůj v pořadí již třetí důležitý TV spot Kontrasty a v letošním roce vstoupilo do čtrnáctého roku své činnosti s více než 3.500 zapojenými školami, školkami, knihovnami, mateřskými centry, literárními kavárnami, městy, obcemi i jednotlivci. Kampaň neříká "Jdi a čti si!", ale "Pojď, budu Ti číst." Je o společném sdílení času, prostoru a emocí.

KONTAKTY

www.celeceskoctedetem.cz



Přidání komentáře k článku Co dělat doma s dětmi? Čtěme si.



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz