Na úvodní stránku





Jak se účinně bránit podvodným e-mailům

 I přes zlepšující se ochranu proti spamu nacházejí spotřebitelé ve svých emailových schránkách stále různé zprávy slibující dobře placenou práci z domova či značkové produkty s obrovskými slevami. E-maily se ve skutečnosti snaží ze spotřebitelů získat osobní údaje včetně informací o kartě či bankovním účtu nebo přímo vyzývají k zaplacení poplatků.

Zahraniční zprávy jsou nyní častěji přeložené do češtiny, čímž se zvyšuje riziko, že jim uvěří lidé, kteří se v používání internetu příliš dobře neorientují. „Na základě množících se dotazů na téma podvodné e-maily byla spuštěna na webu dTestu specializovaná sekce www.dtest.cz/podvodne-emaily, která by měla spotřebitele na záludnosti podobného typu elektronické pošty upozornit a připravit,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí poradenské linky dTestu.

Stránka zaměřená na podvodné e-maily poskytuje spotřebitelům rady a poučení, aby se nenapálili a nepřišli o finanční prostředky. Podvodné e-maily jsou členěny do kategorií podle nejčastějších typů, s uvedením příkladů a upozornění na hrozící nebezpečí. Vždy jsou také dodány rady, jak se zachovat. „Základní radou, kterou lze spotřebitelům poskytnout, je, aby vzali rozum do hrsti, na e-maily neodpovídali, neotevírali přílohy ani neklikali na odkazy a zprávu raději smazali,“ říká Lukáš Zelený a upozorňuje: „Pachatelé e-mailových podvodů jsou velmi mazaní lidé, kteří využívají obav svých obětí. Podvádění lidí je často jejich prací na plný úvazek, a to prací velice ziskovou.“

Současným hitem podvodníků jsou převody dědictví a majetku ze zahraničí. Často přitom vyžadují nějaký poplatek sloužící k úhradě nečekaných obtíží. Za to vše slibují odměnu. „Základní znaky tohoto typu podvodu jsou vždy stejné. Jedná se o velkou částku peněz čekající na vyplacení, pro ochranu všech zúčastněných je nutné udržet tajemství, odesilatel je ochoten podělit se o výnosy. Typické je, že z počátku stačí pouze sdělit číslo bankovního účtu,“ doplňuje v závěru Zelený.

  V případě podezření na podvodný e-mail lze kontaktovat poradenskou linku dTestu na tel. čísle 299 149 009 či využít e-poradny na webových stránkách www.dtest.cz.


Přidání komentáře k článku Jak se účinně bránit podvodným e-mailům



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz