Na úvodní stránku





TJ oddílů rekreačních sportů jubilující

Martin Fencl

2020-11-18

Různé

Přečteno: 2334

Komentářů: 0


Tělovýchovná jednota oddílů rekreačních sportů má své kořeny v Klubu českých turistů Praha 4 TURISTA, který vznikl 27. 3. 1995. Slaví tedy letos výročí 25 let.


Pětadvacáté „narozeniny“ už TJ ORS Praha prošvihla. Dvacet pět let je ale čtvrt století, takže kulaté jubileum. Proto se ptáme ředitele TJ, jak s tímto jubileem naloží.

 

„Je to pěkné výročí, ale činnost tělovýchovné jednoty je nyní podstatně utlumenější, než v dřívějších letech“, konstatuje předseda TJ ing. Miloslav Fuček. „Z původních třech oddílů nám zbyl jeden, takže v souladu se stanovami nebyla volena ani Rada TJ a statutárním orgánem je pouze ředitel. Uvnitř TJ jsme se ale domluvili, že nějaké interní zavzpomínání bude.“

 

Pátral jsem, jak dalece je zdokumentována činost TJ. Dozvěděl jsme se, že byly i nějaké dílčí papírové kroniky některých oddílů. Ne všechny se ale dochovaly. Byly bohužel uskladněny ve skladu, kde bylo vlhko. Navíc ve skladu vedou domovní rozvody vody a ty v jednom období několikrát praskly, takže sklad byl několikrát polovytopen. Když asi před půlrokem došlo k jeho dílčímu úklidu, bylo zjištěno, že některé kroniky jsou plesnivé a nečitelné, takže byly vyhozeny.

 

TJ ORS měl za tu dobu docela velký rozsah. Bylo zde několik dílčích oddílů, které ještě asi mají uchovánu část dokumentace. Část jí ale byla zřejmě již zlikvidována. Při příležitosti tohoto výročí ale vznikla historická komise TJ ORS Praha, která zkusí po těchto dokumenteh zapátrat.

 

„Část těch věcí byla skartována kvůli GDPR“, vzpomíná předseda TJ Fuček. „Určitě ve skartovačce skončily přihlášky na tábory a to i ty, které jsme dělali společně se Sdružením klubů správných kamarádů ČR“. Současně připouští, že by aspoň mohly zůstat zachovány zápisy. Vše bylo skladováno nadstandardně dlouhou dobu 15 až 20 let, ač na účetní doklady se vztahuje asi 5 let. Pořádek v tom byl dělán při první vlně korony někdy v březnu 2020.

 

Velkou šancí je také stařičký počítač v rohu kanceláře, který ještě preacuje pod DOSem. Nebyl dlouho zapnut a pokud se to úspěšně podaří, měly by v něm být některé staré materiály. A pokud ne přímo v něm, tak je tam určitě textový editor Klasik, který by mohl být nezbytným pomocníkem k přečtení některých souborů na úložišti na síti, které jsou právě v tomto formátu. „Bude potřeba je přehrát na disketu, nahrát do tohoto stařičkého počítače, otevřít v Klasiku a uložit ve formátu RTF. Potom znova z diskety nahrát na úložiště“, vysvětluje Miloslav Fuček.

 

Toto pátrání by asi mohlo proběhnout v tomto týdnu, kdy by se využilo další volné období kolem druhé vlny korony. Předseda TJ, který je současně Ředitele Internet mládeži, z.s. V tom už má praxi, protože v těchto dnech setavuje almanach k 25. výročí Internet mládeži, z.s., který pamětníci mohou znát pod původním názvem Informační centrum oddílů a klubů. K jeho výročí s etaké vrátíme, ale tam byl ustavující sněm až v prosinci a oficiální registrace proběhla na MV ČR až c lednu 2021.

 

V tomto týdnu se tedy budou otevírat archívy Klubu turistů Praha, základní organizaci AVZO, která k němu patřila a TOM 504 66, který byl také členem tohoto klubu turistů. Najde-li se dost materiálů, vznikne almanach. Ten ale bude nejspíš jenom v elektronické podobě, o tištěné verzi se zatím neuvažuje.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz