Na úvodní stránku





Světové organizace na ochranu zvířat vyzývají Česko: zrušte kožešinové farmy

TAMeK

2015-05-01

Různé

Přečteno: 3725

Komentářů: 0


Ministr zemědělství Jurečka dnes obdržel otevřený dopis od mezinárodních koalic Eurogroup for Animals a Fur Free Alliance, které sdružují 72 organizací na ochranu zvířat z celého světa. Spolky ministra vyzývají, aby v ČR přijal zákaz chovu kožešinových zvířat.


Vlna protestů a solidarity se zvířaty se na konci března zvedla poté, co organizace OBRAZ zveřejnila nové záběry z osmi českých kožešinových farem. Videa ukazují alarmující podmínky na těchto farmách -- zubožené, nemocné a vystresované norky a lišky.
Není to poprvé, kdy se na veřejnost dostaly takové záběry. Video dokazující týrání zvířat na kožešinových farmách zveřejnila Svoboda zvířat v minulosti již několikrát. Naposledy v roce 2012.
"Historie se opakuje. Již několikrát jsme přinesli svědectví o týrání tzv. kožešinových zvířat na českých farmách. Odpovědi úřadů jsou vždy stejné -- legislativa je dodržena. Problém je ovšem právě v ní. Považujeme ji za absolutně nedostatečnou. Na kožešinových farmách dochází k systematickému týrání zvířat, a proto je zapotřebí zákony změnit a jít cestou zrušení těchto chovů tak, jak se už stalo v mnoha jiných zemích Evropy včetně například Velké Británie nebo Rakouska," říká Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat, a dodává: !
"Při jednání s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou nám při posledním zveřejnění záběrů bylo alespoň slíbeno, že se budou tímto citlivým tématem více zabývat a že se kontroly chovů zpřísní. Evidentně se nic z toho nestalo."
Tento týden obdržel ministr Jurečka dopis od Eurogroup for Animals, jež Evropský parlament
i Evropská komise považují za vůdčí organizaci na ochranu zvířat na úrovni EU, a od Aliance za módu bez kožešin (Fur Free Alliance), jež sdružuje organizace na ochranu nejen tzv. kožešinových zvířat z celého světa.
Joh Vinding, předseda Aliance za módu bez kožešin, a Reineke Hameleers, ředitelka Eurogroup for Animals, v dopise píší: "Situaci na českých kožešinových farmách bedlivě sledujeme již několik let a domníváme se, že je na čase, aby česká vláda tento problém jednou pro vždy vyřešila a přijala zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, a to ihned, nebo s přechodným obdobím."
Vyjádření Státní veterinární správy k aktuálním ! záběrům z českých farem najdete na http://eagri.cz/public/web/! svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2015_vysledky-mimoradne-kontroly-nepotvrdily.html.
"Stejně jako v předchozích letech odkazuje pouze na dodržení platné legislativy," komentuje jej Moravcová.
I tentokráte oslovili zástupci Svobody zvířat ministra zemědělství s žádostí o schůzku. "Na odpověď p. ministra stále čekáme. Rádi bychom s ním projednali alarmující situaci na českých farmách a její možné řešení v podobě legislativních změn," uzavírá Moravcová.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024



optimalizace PageRank.cz