Na úvodní stránku





Vítejte v Kašperských Horách – jediném tradičním horském městečku na Šumavě

TAMeK

2015-03-13

Různé

Přečteno: 3812

Komentářů: 0


Sláva Kašperských Hor vyrostla na zlatě. Zřejmě už Keltové rýžovali v zlatonosné Otavě a v 14. století bylo v této oblasti v provozu téměř 40 větších zlatých dolů a řada štol.


Dnes malebné město uprostřed typické šumavské přírodys idylickými scenérieminamísto zlatokopů láká především milovníky historie, turisty, lyžaře, cyklisty či rybáře. Všem, ať už jde o rodiny s dětmi či osamělé výletníky, nabízí dostatek výzev a neodolatelných cílů. Od jara do zimy.

Malé i velké návštěvníky nadchne procházka historickým centrem města a jeho okolím. Uprostřed náměstí stojí impozantní kostel sv. Markéty, půdorysem gotický ze 14. století, a pozornost vzbuzuje i renesanční radnice se třemi charakteristickými barokními štíty, která patří k nejhezčím v Česku. Magickým místem, připomínkou původního středověkého sídla a současně nejcennější památkou Kašperských Hor, je kostel sv. Mikuláše. Hornická osada, v jejímž centru kostel kdysi stával, se nedochovala, takže chrám nyní obklopuje jen hřbitov se starobylými železnými kříži a kaplí sv. Anny. Po stopách staré důlní činnosti se do blízkých zalesněných strání vydává naučná stezka Cestou zlatokopů s východištěm na náměstí. (Kašperskohorské Městské kulturní a informační středisko pro zvídavé turisty připravilo hned několik naučných stezek a vycházkových okruhů různé délky a náročnosti, např. Stezkou strážců hranice, Kolem pranýře za výhledy, Přes Nebe a Peklo na Ždánov ad.). Nejen příznivce jednostopých veteránů potěší Muzeum historických motocyklů, hraček a pivovarnictví. Přímo v Kašperských horách se nachází také Muzeum Šumavy se stálými expozicemi věnovanými zdejší přírodě, těžbě zlata a tradičním řemeslům, zejména slavnému šumavskému sklářství.

Nepřehlédnutelnou dominantou, tyčící se uprostřed lesů na kopci Ždánov, je strážní hrad Kašperk – s 886 metry nadmořské výšky nejvýše položený královský hrad v Čechách. Roku 1356 jej nechal vystavět Karel IV., aby ochránil naleziště zlata, Zlatou stezku, vedoucí z Pasova do Kašperských Hor, a hranici se sousedním Bavorskem. Později především vinou nedostatku financí hrad rychle chátral a upadal, přesto jeho současná podoba s charakteristickou siluetou se dvěma mohutnými věžemi stále vzbuzuje obdiv a respekt.  Návštěvníci mají na výběr z několika mimořádně poutavě a zábavně koncipovaných prohlídkových okruhů, včetně interaktivní prohlídky pro děti, které na chvíli mohou zakusit strasti a radosti života hradní paní, purkrabího nebo stavitele hradu.

V podmanivé krajině kolem Kašperských Hor je stále co objevovat a kam se vydávat. Pěšky, na běžkách, na kole nebo třeba na koni. Nedaleko jsou bývalá keltská hradiště (oppida) Sedlo u Albrechtic a Obří hrad u Popelné, sklárny replique montre pas cher v Anníně proslulé výrobou historického skla, poutní místo se studánkou v Dobré Vodě u Hartmanic, hrad Rabí, Čeňkova pila u soutoku Vydry a Křemelné, několik ekofarem, rozhleden…  A všude kolem majestátní kopce, zurčící řeky a potoky, tichá jezera, rozlehlé louky a hluboké lesy, kde dost možná tančí divoženky, toulají se skřítci střežící zlato nebo černí hradní rytíři.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz