Na úvodní stránku





Do Česka míří filmová novinka - projekce celovečerních filmů ve 4D

TAMeK

2013-05-22

Kultura

Přečteno: 4573

Komentářů: 0


Cinema City Nový Smíchov otevře první 4DX kino u nás.


Multikino Cinema City v Praze na Novém Smíchově otevře ve čtvrtek 23. května v jednom ze svých sálů první 4D kino v České republice určený k promítání celovečerních filmů. Divákům nabídne nejen tradiční video, zvuk a případně 3D formát, ale v závislosti na dění na plátně také pohyb sedadel, poryvy větru, vůni, mlhu nebo světelné efekty v sále. A také lechtání. K revolučnímu promítání, které zapojí další vjemy publika a ještě tak zvýší jeho prožitek z filmu, využije kino technologii 4DX. S kapacitou 172 míst půjde o největší 4DX kino ve střední Evropě. Prvním filmem, který bude v novém formátu s větrem, vůní či pohybem uveden, bude akční hit Rychle a zběsile 6.

„Provozujeme v Česku kino IMAX a 4DX projekce je další skvělá inovace a jedinečný způsob, jak promítat filmy a nabídnout divákům co nejlepší zážitek,“ říká Robert Švec, marketingový manažer Cinema City v České republice. „Jde o zcela nový koncept a nové kino a jeho otevření lze přirovnat právě k otevření kina IMAX před deseti lety,“ dodává Robert Švec.
4DX projekce představuje zbrusu novou technologickou novinku v uvádění filmů, která diváky téměř pohltí do dění na plátně. Sedadla v kině se při akčních scénách mohou naklánět do všech směrů nebo vyskakovat, smysly diváků mohou dráždit efekty v sále jako je vůně, mlha, vítr nebo světla a stejně tak efekty umístěné přímo u diváků jako je sprška vody při vodních scénách nebo ostřejší vítr do obličeje. Systém 4DX  překvapí i možností lechtání.

„Chceme ve 4DX hrát tolik filmů, kolik bude možné. Jen během léta máme v plánu uvést zhruba 8 očekávaných hitů, například Podfukáře, Universitu pro příšerky, Osamělého jezdce, Wolverina, pokračování Šmoulů nebo RED2,“ odhaluje Švec intenzívní využití 4DX projekce. 
 
Přípravné fáze v sále číslo 3 kina Cinema City na Novém Smíchově probíhají už několik měsíců. V podlaze je instalována ocelová konstrukce, která mírně mění sklon hlediště. Ke konstrukci se pak ukotvily speciální sedačky, v nichž je ukryt systém jejich pohybu. Sál je prošpikován zařízeními pro vytváření efektů a jejich ovládáním, upravená je i projekční kabina. Dva týdny před otevřením probíhají intenzívní testy a školení k obsluze.

První 4DX kino bylo otevřeno v roce 2009 v Soulu. V současné době je v provozu 40 4DX sálů po celém světě a dalších 10 je ve výstavbě, včetně kina v České republice. 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024



optimalizace PageRank.cz